Groeisubsidie: stimuleren van ondernemingsgroei in Vlaanderen

topics

 

KMO’s vormen de ruggengraat van de economie in Vlaanderen. Om deze bedrijven te ondersteunen bij hun groeitrajecten en om bij te dragen aan belangrijke maatschappelijke doelen, heeft de Vlaamse overheid het instrument van de "groeisubsidie" in het leven geroepen. Deze subsidie is gericht op het stimuleren van groei op vier grote thema's: digitalisering, duurzaam en circulair ondernemen, innovatie en internationalisering.

Doel van de subsidie

Het hoofddoel van de kmo-groeisubsidie is om kmo's in Vlaanderen te ondersteunen bij hun groeitrajecten, die moeten bijdragen aan een duurzame groei of een verhoging van de competitiviteit van de onderneming. Door financiële steun te bieden aan bedrijven die actief zijn op terreinen zoals digitalisering, duurzaamheid, innovatie en internationalisering, wil de overheid de economische groei stimuleren en tegelijkertijd bijdragen aan maatschappelijke uitdagingen.

Thema's en oproepkalender

De groeisubsidie richt zich op vier belangrijke maatschappelijke thema's:

  1. Digitalisering: Het gebruik van data en digitale technologieën om producten, diensten en processen te optimaliseren. Bedrijven kunnen strategisch advies ontvangen om hun digitaliseringsstrategie te ontwikkelen.
  2. Duurzaam en circulair ondernemen: Focus op duurzame strategieën zoals energietransitie, circulaire economie, milieu en biodiversiteit om de impact van bedrijfsactiviteiten op het milieu te verminderen.
  3. Innovatie: Stimuleren van vernieuwende producten, diensten en businessmodellen om concurrentievoordeel te behalen en de marktpositie te versterken.
  4. Internationalisering: Ondersteuning bieden aan bedrijven die willen groeien door middel van export en het betreden van nieuwe markten in het buitenland.

De oproepen voor het aanvragen van groeisubsidie vinden meerdere keren per jaar plaats volgens een vooraf bepaalde kalender. Deze oproepen zijn verdeeld over het jaar, waardoor bedrijven de kans krijgen om op verschillende momenten hun groeiplannen in te dienen. De volgende oproep is van maandag 1 juli tot en met zaterdag 31 augustus.

Hoeveel bedraagt de subsidie?
Kleine en middelgrote ondernemingen kunnen per groeitraject maximaal € 50.000 subsidie ontvangen via de kmo-groeisubsidie. De subsidie bedraagt maximaal € 25.000 voor een advies van één of meerdere externe dienstverlener(s) en maximaal € 25.000 voor de aanwerving van één strategisch profiel.

Het steunpercentage wordt vastgelegd op 50% van de advies- en/of loonkost. Om in aanmerking te komen voor de subsidie bedraagt het projectbedrag minstens € 20.000 (excl. btw).

Voor meer informatie hierover, neem contact op met Julie Bulcke van Knowhow via vragen@knowhow.be .

 

Julie Bulcke

Knowhow

Julie Bulcke
Oudere berichten
29/04/2024

-

accountancy & fiscaliteit

Ontvang relevante updates